BTW privégebruik auto van de zaak berekenen

Berekening maken
Waarom deze berekening op Belastingtool?
Het berekenen van de 'correctie btw privégebruik auto van de zaak' is een vast onderdeel van de werkzaamheden van boekhouders, accountants, fiscalisten en controllers. Uit mijn ervaring als assistent accountant weet ik dat dit (vrijwel altijd) handmatig uitgerekend wordt. Daarom hebben wij iets bedacht waardoor deze berekening volledig geautomatiseerd wordt. Het enige wat wij van u nodig hebben is een kenteken en een jaartal. Deze berekening wordt mogelijk gemaakt door een API koppeling met het RDW.

De behaalde voordelen zijn: tijdswinst, minder fouten en een consistente werkwijze.

Een casus als voorbeeld
Een werknemer, DGA of ZZP'er heeft een auto van de zaak, betaalt niet voor zijn privégebruik, rijdt jaarlijks > 500 km privé (inclusief woon-werkverkeer) en verricht belaste prestaties. Ja, de woon-werk kilometers tellen ook mee voor de correctie btw-privégebruik auto!
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-35053.html

Wat zijn de btw-consequenties?
  1. Hier is sprake van een belaste fictieve dienst (artikel 4, lid 2, van de wet OB 1968);
  2. Privégebruik auto is uitgezonderd van personeelsvoorzieningen (artikel 1, lid 1, c Besluit uitsluiting aftrek OB 1968);
  3. De maatstaf van deze belaste fictieve dienst is vastgelegd in artikel 8, lid 7 van de wet OB 1968, juncto artikel 5a Uitvoeringsbeschikking OB 1968). Met andere woorden: de maatstaf is alle kosten waar btw op rust (BPM en verzekering zijn dus uitgesloten).
Hoe berekent u de jaarlijks verschuldigde btw? 
Dit is afhankelijk van het wél of niet bijhouden van een kilometeradministratie.

1) Heeft u een kilometeradministratie? Dan is de verschuldigde btw:
Privé kilometers / totale kilometers x (1/5 aanschaf excl. btw en bpm + onderhoudskosten + brandstof) x 21% btw

2) Heeft u geen kilometeradministratie? Dan gebruikt u onze berekening en is de verschuldigde btw:
> De eerste vijf jaar van gebruik 2,7% van de cataloguswaarde (inclusief btw en bpm);
> Vanaf het zesde jaar van gebruik 1,5% van de cataloguswaarde (inclusief btw en bpm);
> Vanaf het vijftiende jaar sinds de datum eerste tenaamstelling (een zogenaamde youngtimer) 2,7 of 1,5% van de oorspronkelijke cataloguswaarde (inclusief btw en bpm). Het verlaagde tarief van 1,5% geldt als het een marge-auto betreft of wanneer de auto zes jaar in gebruik is.
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-35053.html

Hoe en wanneer draagt u de verschuldigde btw af?
Uiterlijk 31 januari moet u uw laatste btw-aangifte over het voorgaande boekjaar indienen en de verschuldigde btw aan de Belastingdienst afdragen. In de rechterkolom 'Omzetbelasting' van de rubriek privégebruik geeft u de btw aan die u moet betalen. Als u geen administratie heeft waaruit het privé gebruik blijkt, vult u in de linkerkolom 'Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend' '0' in. Heeft u deze administratie wel? Vul dan in de linkerkolom het bedrag in waarover de btw wordt berekend. Moet u nog ander privégebruik aangeven? Tel de bedragen dan bij elkaar op.
Bron: website Belastingdienst

Disclaimer
Hoewel bovenstaande toelichting met grote zorgvuldigheid is samengesteld, kan Belastingtool.nl niet garanderen dat de informatie compleet, actueel en/of accuraat is.